28 жовтня 2021

Антиваксери COVID-19 використовують ті самі аргументи, що й 135 років тому

Гравюра 1801 року, на якій чепурний лікар підносить ланцет до «діндонади» (слово, що означає як «індичка», так і «обман»). У ньому висміюється вакцина проти віспи, яка забирає тваринну рідину у птаха для введення людині.

1885 — рік епідемії віспи. Як ми зараз знаємо, саме вакцинація допомогла людству повністю викорінити цю хворобу. Але й тоді суспільство багато в чому поводилося так само, як ми бачимо і сьогодні — спростування, маніпуляції, фейки, суперечки.

У той рік, провідний борець із вакцинацією доктор Александр М. Росс опублікував свою брошуру, в якій використав майже ті самі прийоми, що бачимо зараз в риториці ковідних антиваксерів, тільки стосовно вакцини проти віспи. До речі, як пізніше виявилося, сам він був щеплений.

У міру посилення обмежень, Росс оголосив себе єдиним лікарем, який наважився кинути виклик системі, і опублікував цю брошуру, в якій закликав усіх перестати довіряти вакцинам.

Власне, на прикладі цієї брошури можна розібрати використані прийоми маніпуляції з даними та фактами.

Маніпуляції за пунктами

1: Применшувати загрозу захворювання

Незважаючи на 30-40% летальність від віспи Росс писав: не варто хвилюватися та боятися віспи — вона небезпечна лише для незначної частини населення.

Що ми бачимо зараз у риториці сучасних антиваксерів: навіщо потрібна вакцинація молодим; людям без патологій; тим, що перехворіли; а якщо у когось алергія?; і взагалі, давайте вакцинувати тільки тих для кого ковід справді небезпечний: лише літніх людей з імуносупресією.

2. Стверджувати що вакцина не захищає від захворювання

Пункт 2 у методиці Росса – вакцина не захищає вас від хвороби.

Що ж ми бачимо сьогодні: вакцина не захищає вас від інфекції, максимум зробить перебіг вашої хвороби легшим, бла-бла-бла.

3. Наголошувати на відстку захворілих вакцинованих

Росс пише, що в Лондоні під час останнього спалаху 92% хворих були вакцинованими.

Щодня ми чуємо ці вигуки серед антиваксерів: серед госпіталізованих в Ізраїлі 30–40–50% було вакциновано. Але ж при цьому антиваксерам начхати на ту ймовірність скільки госпіталізованих людей було б без вакцинації. Начхати що вакцинованих в 10-15 разів більше, ніж гопісталізованих. Адже 30 % пацієнтів у лікарнях вакциновані, кожен третій же!!!

Це чистої води маніпуляція, коли 100% літніх людей буде вакциновано, як скажімо в Португалії чи Ірландії — то невакцинованих просто не буде. 100% госпіталізованих буде вакциновано. У вас може бути 1 госпіталізований, але антиваксер гордо заявить: адже 100 відсотків вакциновані, але є госпіталізований, отже, вакцина не працює!

4. Применшувати вплив вакцини на тяжкість захворювання

Росс у пункті 4 пише про те, що вакцина не зменшує тяжкість або летальність.

5. Стверджувати, що саме вакцина викликає захворювання

У пункті 5 Росс пише, що вакцина сама по собі може стати причиною якогось захворювання і часто смертельного.

Зараз основні тези антиваксерів — це вакцина викликає тромбоз, міокардит і сам ковід.

Ризики не порівнювались тоді, ніхто з антиваксерів не порівнює їх і зараз. Наприклад ризик поствакцинального міокардиту у людей старших за 40 років становить 2 на 100 тисяч вакцинованих. Тоді як ризик міокардиту після ковіду вищий у шість разів — 12 на 100 тисяч. Або ризик автоімунної тромбоцитопенії, який дорівнює 1 на 300 000 доз і більше. Теза про те, що вакцина викликає ковід — це дурість на рівні класів школи, де тільки починають вивчати біологію.

Всі ми знаємо як антиваксери кричать, що вакцина КПК (кір/краснуха, паротит) викликає аутизм, і все це засноване на одному, лише на одному фейковому дослідженні. Ось твіттер-тред, де цей фейк докладно розібраний та спростований.

Так, звичайно, були випадки захворювань або ускладнень після вакцинації: наприклад, після застосування живої вакцини проти поліомієліту були спалахи, або після застосування Pandemrix — вакцини проти H1N1 з'явилася більше випадків нарколепсії.

Все дуже залежить від конкретної вакцини — ті вакцини, які використовуються зараз більш ніж безпечні, 3,5 млрд людей вакциновано і якби щось було, то вже давним давно це вже спливло б у багатьох інформаційних та новинних агентствах, наукових публікаціях. Причому в таких масштабах навіть складно уявити.

6. Оголосити вакцинацію частиною глобальної змови та обмеження свобод

На картинці видно, як людину пов'язали, обмежили її свободу як мінімум на добровільну вакцинацію та насильно вакцинують.

Що бачимо зараз?

Обмеження — незаконні для невакцинованих. Це наше право на добровільну вакцинацію. Примусова вакцинація — це порушення наших конституційних прав, бла-бла-бла.

7. Посилатися на фейкових авторитетів

Росс посилається на різних лікарів, з регаліями, і вказує, що всі вони також проти вакцинації, і тим самим вводячи людей в оману. Наприклад: «J.EPPS — 25 років досвіду, директор інституту, і після 120 000 вакцинацій заявив що вакцина це отрута».

Що ми бачимо в основі багатьох риторичних прийомів антиваксерів зараз? Відсилання на якихось Чучалиних, Зеленько, якісь секти. Одним словом, головне посилатися на якусь людину з регаліями, тим самим підкріплювати свою антиваксерську позицію, мовляв, хто ти, і подивися хто він, він же АКАДЕМІК!!!

8. І останнє: повісити ярлики на лікарів, які пропагують вакцинацію

Росс підкреслює що настав час припинити тиранію лікарів.

Ким тільки не були названі лікарі та вчені, які пропагують вакціонацію: нацистами, садистами, фашистами, сатаністами, комуняками, вбивцями тощо.

135 років минуло з тих часів, вакцини змінюються – то проти віспи, то проти кору, то проти ковіда – а набір маніпулятивних технік антиваксерів залишається незмінним.

Це не вичерпний перелік антивакцинальних стратегій — історичних чи сучасних. Завжди були люди, які наживалися на медичних кризах, щоби просувати свій власні інтереси, а в сучасну епоху цифрових медіа стратегії дезінформації ще більше розвинулися. Так само, як і Росс, лідери цих рухів здобувають соціальну владу, зображуючи себе самотніми хрестоносцями.

Вірте в науку, в доказову медицину. Вакцинуйтесь!

Мітки:

0 Comments:

Дописати коментар

<< Home